Sari la conținut

Izolare termica – impactul acesteia asupra confortului termic

Izolare termica

Confortul termic in clădiri este foarte important pentru sănătatea si starea de bine a ocupanților.

Acesta depinde de următorii parametrii: temperatura aerului interior, umiditatea relativa a aerului interior, viteza de mișcare a aerului interior, temperatura medie de radiație a elementelor delimitatoare ale încăperii, îmbrăcămintea si metabolismul corpului uman.

Pe timpul iernii daca temperatura aerului este prea ridicata vom avea un aer uscat (sub 40%) prin urmare ne va afecta in mod negativ confortul termic.

De asemenea, daca pereții casei sunt neizolați, temperatura radianta a pereților va fi mai mica decât temperatura aerului interior si vom resimți o senzație rece in special in apropierea acestora.

Izolarea termica sau reabilitarea pereților exteriori va ameliora confortul termic deoarece temperatura de radiație va fi mai mare adică mai aproape de temperatura aerului.

Viteza de mișcare a aerului nu o putem modifica decât in cazul clădirilor care au instalație de ventilare mecanica. Cu toate acestea daca vom deschide fereastra pe timpul iernii vom avea curenți de aer reci (viteze de pana la 3-4 m/s) care ne pot afecta negativ confortul termic.

Studiu de caz – articol

Un articol publicat recent (Manoj Kumar SINGH, Sadhan MAHAPATRA, and Jacques TELLER, RELATION BETWEEN INDOOR THERMAL ENVIRONMENT AND RENOVATION IN LIEGE RESIDENTIAL BUILDINGS, THERMAL SCIENCE 2014) a demonstrat efectele unei suprafețe mari de vitraj asupra temperaturii de radiație.

Tot in articol, autorii au arătat ca ocupanții care au participat la studiu prefera temperaturi diferite in dormitor si sufragerie.

Din punct de vedere al confortului, ei au aflat din chestionarea participanților la studiu ca persoanele cu vârsta cuprinsa intre 40-60 ani prefera o temperatura mai ridicata decât cei cu vârste intre 20-40 ani.

Mai mult, au ajuns la concluzia ca sunt situații in care ocupanții prefera sa utilizeze surse alternative suplimentare (ex. aeroterma) pentru a ridica rapid temperatura in camera unde petrec timpul.

Concluziile finale ale articolelor de specialitate au arătat o ameliorare semnificativa a confortului termic in locuințe izolate termic in comparație cu cele neizolate.